Welcome Vintage Lovers! Let's get carried away and enjoy the mirage of Vintage, Retro and Second Hand Clothing & Accesories

Sunday, March 14, 2010

Emblematic Styles of the 50’s

Cand spui “anii ‘50” trebuie sa te gandesti macar la unele din siluetele si tendintele clasice de mai jos!

The glamourous 50’s au fost marcati in general de doua forme in ceea ce priveste imbracamintea: fusta ampla stransa pe talie si the „pencil skirt“, fusta cu talie inalta mulata pe solduri.

Fusta ampla lansata pe Dior pe finalul anilor ’40, impreuna cu jachetica stransa in talie au facut furori, marcand un moment de cotitura in istoria modei si devenind cunoscute ca “The New Look”. Timing-ul ales de Dior, pentru a aduce intr-o lume a modei austera, caracterizata de restrictiile razboiului, luxul unei fuste ample care abuza de material si feminitate, nu ar fi putut fi mai bun, pentru a se consacra ca unul dintre creatorii marcanti ai lumii si poate cel mai inflruent al anilor ‘50.

Pe parcursul anilor ’50, Dior s-a remarcat prin liniile focusate pe “silueta clepsidra”, toate accentuand feminitatea taliei: A-line (silueta stramta in talie si ampla la baza), H-line (silueata delicata, supla, cu accent pe talie) si Y-line (silueta rochiei mai ample in partea superioara si mulata in partea inferioara).


In contrast cu “New Look”-ul lui Dior, Coco Chanel a introdus in 1954, o data cu redeschiderea casei de moda Chanel, costumasul clasic din stofa tweed cu o textura foarte bogata, format dintr-o jachetica cu o croiala dreapta si o fusta mulata. Costumasul Chanel, accesorizat cu perle e un “ever-green” pana in zilele noastre reprezentand epifania elegantei si clasei.

Un outfit perfect nu era insa complet, fara accesorii, atunci, la fel ca si astazi accesorizarea era 100% obligatorie!

Nici un look in anii ’50 nu ar fi fost complet fara sutienele croite in forma conica, o forma usor dubioasa privind cu ochii anilor 2000… si cu siguranta one of the things I surely don’t miss from the 50’s…:)

Aveai sutienul, urmau ciorapii… iar marea descoperire a anilor ’50 au fost ciorapii de dama fara sudura din nylon, priviti putin sceptic chiar la paritie datorita unei calitati mai slabe, dar acceptati si adorati in timp :)



In the 50’s petticoats ruled the fashion world si trebuiau sa se regaseasca in fiecare garderoba pentru a asigura look-ul optim al fustei ample.



Un accesoriu extrem de fashionable au fost ochelarii, atat de soare cat si de vedere stil butterfly, cu forme deseori exagerate si de gasit in cele mai variate combinatii de culori.


Fara manusi in anii ’50 nu plecai nicaieri, ele fiind un absolute “must-have” care completa fiecare tinuta, a true lady had to have those!

Gentile anilor ’50, erau cu adevarat posete de mana, pe care le purtai pe antebrat, micute si delicate. Doamnele de atunci nu se incarcau cu “sacii” pe care ii caram noi azi prin lume, dar nici nu aveau ele multe de carat pe atunci…si nici viata agitata de azi, unde geanta noastra de zi e un adevarat “survival bag” care ne asigura cele necesare de dimineata pana seara :)


And then there were the shoes… and stilettos were born in the 50s! Tipic pentru anii ’50 in concordanta cu glamour-ul care domina lumea modei, a fost tocul inalt, in prima jumatate a anilor ’50 robust si combinat cu un bot rotund sau cu peep toes si in a doua jumatate a anilor ’50 in forma tocului “cui” combinat cu botul ascutit. Nu incape indoiala ca “stiletto”-ul aparut pentru prima data, unde altundeva decat la un show Dior, a fost emblematic pentru anii ’50. Multe pardoseli au avut de suferit de pe urma lor, initial flecul de metal (click-clack, click-clack in mod obsesiv!!!) fiind preferat datorita rezistentei! Thank God, we are past that!!!

Give it up for the 50's vintage style! Ole!

No comments:

Post a Comment