Welcome Vintage Lovers! Let's get carried away and enjoy the mirage of Vintage, Retro and Second Hand Clothing & Accesories

Sunday, March 14, 2010

The 50’s Fashion Era


…si de atunci lumea modei nu a mai fost niciodata acceasi…

Lumea era sfasiata si marcata profund de tot ceea ce al Doilea Razboi Mondial lasase in urma: durere, saracie, restrictii si lipsuri, iar dorinta oamenilor de “mai bine” se reflecta mai puternic ca niciodata in fiecare aspect al vietii de zi cu zi. La fel si in lumea modei, anii ’50 fiind decada care a schimbat conceptia despre fashion o data pentru totdeauna si a pornit schimbari in gandire si in modul de viata al oamenilor care inca influenteaza puternic tendintele fashion-abile de azi.



Pentru cei mai multi dintre iubitorii si colectionarii de vintage (Including moi :)), “the fiftities” sunt perioada cea mai incitanta, pentru ca acea perioada a venit poate cu cele mai mari schimbari in moda si a fost poate un punct culminant al feminitatii si cult-ului pentru glamour atins la scara larga. Hainele purtate zi de zi erau 100% feminine si erau create pentru a le aminti femeilor ca sunt femei :), erau create pentru a sublinia sliueta gingasa si totodata apetisanta a doamnelor si domnisoarelor, iar mai ales tinutele de seara urlau “lux” si “glamour” din fiecare centimetru. Un look neglijent, atat de popular nowadays, era de neimaginat, back in the 50’s totul era aranjat perfect: de la fiecare fir de par strans intr-o coafura elaborata, pana la rochita sau costumasul calcate perfect, unghiile ingrijite ascunse sub manusile, care erau un adevarat must-have la fiecare out-fit, ciorapeii de naylon si pantofiorii ascutiti cu toc cui, femeia anilor ’50 era personificarea “chique”-ului!

Cei ce au marcat in primul rand moda anilor '50 au fost fara indoiala Christian Dior, care si-a lansat ultima colectie remarcabila in 1957, trecand apoi in nefiinta, si Cristobal Balenciaga, cu acelasi stil feminin fara limite. Casa Dior era in acele vremuri fara doar si poate, cea mai mare si influenta casa de moda din lume. De asemenea nu ne-am putea inchipui moda anilor '50 fara contributia lui Coco Chanel, care a lasat o mostenire deosebit de bogata lumii design-ului ce a urmat, ea fiind totodata si una dintre primii creatori care au realizat ca viitorul nu sta in clientela exclusivista si redusa ca numar a haute-couture-ului de atunci, ci in marile mase, avide de moda, de glamour, de eleganta si de frumos.

Productia in serie care a acaparat lumea modei si a facut ca haute-couture-ul sa paraseasca magazinele exclusiviste cu directia “department stores” , aparitia fibrelor sintetice, practice si rezistente si properitatea relativa a populatiei au facut din femeia anilor ’50 “the best dressed woman of the 20th Century” si poate chiar si secolul urmator!


If you love glamour, you've gotta love the 50's!

Hugs & Kisses,
"Vintage Meelusha"

No comments:

Post a Comment