Welcome Vintage Lovers! Let's get carried away and enjoy the mirage of Vintage, Retro and Second Hand Clothing & Accesories

Wednesday, March 31, 2010

It's time for "V for VINTAGE" again!



Finally! Pe 10 aprilie suntem din nou invitate (si invitati, of course, pentru domnii pasionati de handmade si vintage) la o noua editie a V for Vintage, gazduit de Cafepedia. This time the motto and dress code is "Lolita", stilul sexy si nevinovat, copliresc si inocent in aparenta doar :) Din cate am auzit pana acum, V for Vintage este targul cel mai apreciat din Bucuresti, asa ca sunt foarte curioasa de impresiile de la fata locului!

See you there!

"Vintage" Meelusha

Sunday, March 14, 2010

The 50’s Fashion Era


…si de atunci lumea modei nu a mai fost niciodata acceasi…

Lumea era sfasiata si marcata profund de tot ceea ce al Doilea Razboi Mondial lasase in urma: durere, saracie, restrictii si lipsuri, iar dorinta oamenilor de “mai bine” se reflecta mai puternic ca niciodata in fiecare aspect al vietii de zi cu zi. La fel si in lumea modei, anii ’50 fiind decada care a schimbat conceptia despre fashion o data pentru totdeauna si a pornit schimbari in gandire si in modul de viata al oamenilor care inca influenteaza puternic tendintele fashion-abile de azi.



Pentru cei mai multi dintre iubitorii si colectionarii de vintage (Including moi :)), “the fiftities” sunt perioada cea mai incitanta, pentru ca acea perioada a venit poate cu cele mai mari schimbari in moda si a fost poate un punct culminant al feminitatii si cult-ului pentru glamour atins la scara larga. Hainele purtate zi de zi erau 100% feminine si erau create pentru a le aminti femeilor ca sunt femei :), erau create pentru a sublinia sliueta gingasa si totodata apetisanta a doamnelor si domnisoarelor, iar mai ales tinutele de seara urlau “lux” si “glamour” din fiecare centimetru. Un look neglijent, atat de popular nowadays, era de neimaginat, back in the 50’s totul era aranjat perfect: de la fiecare fir de par strans intr-o coafura elaborata, pana la rochita sau costumasul calcate perfect, unghiile ingrijite ascunse sub manusile, care erau un adevarat must-have la fiecare out-fit, ciorapeii de naylon si pantofiorii ascutiti cu toc cui, femeia anilor ’50 era personificarea “chique”-ului!

Cei ce au marcat in primul rand moda anilor '50 au fost fara indoiala Christian Dior, care si-a lansat ultima colectie remarcabila in 1957, trecand apoi in nefiinta, si Cristobal Balenciaga, cu acelasi stil feminin fara limite. Casa Dior era in acele vremuri fara doar si poate, cea mai mare si influenta casa de moda din lume. De asemenea nu ne-am putea inchipui moda anilor '50 fara contributia lui Coco Chanel, care a lasat o mostenire deosebit de bogata lumii design-ului ce a urmat, ea fiind totodata si una dintre primii creatori care au realizat ca viitorul nu sta in clientela exclusivista si redusa ca numar a haute-couture-ului de atunci, ci in marile mase, avide de moda, de glamour, de eleganta si de frumos.

Productia in serie care a acaparat lumea modei si a facut ca haute-couture-ul sa paraseasca magazinele exclusiviste cu directia “department stores” , aparitia fibrelor sintetice, practice si rezistente si properitatea relativa a populatiei au facut din femeia anilor ’50 “the best dressed woman of the 20th Century” si poate chiar si secolul urmator!


If you love glamour, you've gotta love the 50's!

Hugs & Kisses,
"Vintage Meelusha"

Emblematic Styles of the 50’s

Cand spui “anii ‘50” trebuie sa te gandesti macar la unele din siluetele si tendintele clasice de mai jos!

The glamourous 50’s au fost marcati in general de doua forme in ceea ce priveste imbracamintea: fusta ampla stransa pe talie si the „pencil skirt“, fusta cu talie inalta mulata pe solduri.

Fusta ampla lansata pe Dior pe finalul anilor ’40, impreuna cu jachetica stransa in talie au facut furori, marcand un moment de cotitura in istoria modei si devenind cunoscute ca “The New Look”. Timing-ul ales de Dior, pentru a aduce intr-o lume a modei austera, caracterizata de restrictiile razboiului, luxul unei fuste ample care abuza de material si feminitate, nu ar fi putut fi mai bun, pentru a se consacra ca unul dintre creatorii marcanti ai lumii si poate cel mai inflruent al anilor ‘50.

Pe parcursul anilor ’50, Dior s-a remarcat prin liniile focusate pe “silueta clepsidra”, toate accentuand feminitatea taliei: A-line (silueta stramta in talie si ampla la baza), H-line (silueata delicata, supla, cu accent pe talie) si Y-line (silueta rochiei mai ample in partea superioara si mulata in partea inferioara).


In contrast cu “New Look”-ul lui Dior, Coco Chanel a introdus in 1954, o data cu redeschiderea casei de moda Chanel, costumasul clasic din stofa tweed cu o textura foarte bogata, format dintr-o jachetica cu o croiala dreapta si o fusta mulata. Costumasul Chanel, accesorizat cu perle e un “ever-green” pana in zilele noastre reprezentand epifania elegantei si clasei.

Un outfit perfect nu era insa complet, fara accesorii, atunci, la fel ca si astazi accesorizarea era 100% obligatorie!

Nici un look in anii ’50 nu ar fi fost complet fara sutienele croite in forma conica, o forma usor dubioasa privind cu ochii anilor 2000… si cu siguranta one of the things I surely don’t miss from the 50’s…:)

Aveai sutienul, urmau ciorapii… iar marea descoperire a anilor ’50 au fost ciorapii de dama fara sudura din nylon, priviti putin sceptic chiar la paritie datorita unei calitati mai slabe, dar acceptati si adorati in timp :)



In the 50’s petticoats ruled the fashion world si trebuiau sa se regaseasca in fiecare garderoba pentru a asigura look-ul optim al fustei ample.



Un accesoriu extrem de fashionable au fost ochelarii, atat de soare cat si de vedere stil butterfly, cu forme deseori exagerate si de gasit in cele mai variate combinatii de culori.


Fara manusi in anii ’50 nu plecai nicaieri, ele fiind un absolute “must-have” care completa fiecare tinuta, a true lady had to have those!

Gentile anilor ’50, erau cu adevarat posete de mana, pe care le purtai pe antebrat, micute si delicate. Doamnele de atunci nu se incarcau cu “sacii” pe care ii caram noi azi prin lume, dar nici nu aveau ele multe de carat pe atunci…si nici viata agitata de azi, unde geanta noastra de zi e un adevarat “survival bag” care ne asigura cele necesare de dimineata pana seara :)


And then there were the shoes… and stilettos were born in the 50s! Tipic pentru anii ’50 in concordanta cu glamour-ul care domina lumea modei, a fost tocul inalt, in prima jumatate a anilor ’50 robust si combinat cu un bot rotund sau cu peep toes si in a doua jumatate a anilor ’50 in forma tocului “cui” combinat cu botul ascutit. Nu incape indoiala ca “stiletto”-ul aparut pentru prima data, unde altundeva decat la un show Dior, a fost emblematic pentru anii ’50. Multe pardoseli au avut de suferit de pe urma lor, initial flecul de metal (click-clack, click-clack in mod obsesiv!!!) fiind preferat datorita rezistentei! Thank God, we are past that!!!

Give it up for the 50's vintage style! Ole!